Ana içeriğe atla
- Çay, nem ve harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde kapalı ambalajda muhafaza edilmeli.
- Çay iyi su ile yapılır.
- Kireçli, madenli, klorlu su ile çay olmaz
- Çayın suyu mutlaka yumuşak huylu, kireç sertliğinden uzak, tatlı bir su olmalı.
- Porselen demlik tercih edilmeli.
- Madenî, hele alüminyum demlikte iyi çay olmaz.
- Demlik önceden ısıtılmalı.
- Temiz demlik içine beher bardak için iki çay kaşığı çay (2-2,5 gram) konulur. 2 bardak suya 1 çay bardağı çay konulacağını, 1 çay bardağı kuru çay ile 7 bardak çay içebilecek kadar dem elde edebileceğimizi de unutmayalım.
- Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır.
- Demliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 C'den birkaç derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir.
Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalıdır.
- Demleme esnasında demliğin üzerine temiz bir bez konulmalıdır.
- Demliğin ağzı alüminyum folyo ile huni şeklinde kapatılmalıdır.
- Demleme esnasında demlik katti surette sallanmamalıdır.
- Çayın demlenme süresi yabancı çaylarda 5-7 dakika Türk çaylarında çayın kalitesine göre 10-15 dakika arasında olmalıdır.
- Demleme müddeti çayın cinsine ve içenin zevkine göre değişir, aromanın tam elde edilmesi için bu süre Türk çaylarında 20-25 dakikaya kadar çıkartılır, yabancı çaylarda ise 10-15 dakikayı aşmamalıdır.
- Demlenmeden sonra, dem ile posa birbirinden ayrılmalıdır. Dem porselen bir kaba aktarılmalıdır.
- Demlenen çay yarım saat içinde içilmelidir.
Yorumlar
Yorum Gönder